apel-aner.dk

Apel-træf

Apel-træf 2006

Lørdag d. 22. juli fandt Apel-træf 2006 sted. Alle var sat i stævne foran Gl. Øbjerggaard i Køng.

Gl. Øbjerggaard

Omkring 45 mennesker med relation til Georg Andreas Apel mødte op, og efter en velkomst startede vi med en rundvisning på Gl. Øbjerggaard, der er en del af Køng Museer. Bygningen blev opført i 1781, som hovedbygning for Køng Fabrik. Står du med ryggen til hoveddøren på Gl. Øbjerggaard kan du i lige linie skimte den store Øbjerggaard, som Niels Ryberg købte i 1774, da kronens gods på Sydsjælland blev solgt på auktion. Gl. Øbjerggaard er nu museum for den linnedindustri Niels Ryberg opbyggede i Køng og omegn. Mens produktionen var på sit højeste lå der omkring gårdspladsen fabrikkens to største væveværksteder og selve Gl. Øbjerggaard var fabriksinspektør Voelkers standsmæssige bolig med stuk paneler og lærredstapeter. Dette hus er bestemt et besøg hver for alle, der er interesseret i et håndværk. Såvel for skoleklasser som privatpersoner kan alle få en oplevelse ud af at følge produktionen af linned, dyrkningen af hør, bearbejdelsen, spinneriet og vævningen.

Vandring 2006

I strålende sol vandrede vi over græsarealer til Hospitalet, hvor museet havde dyrket et lille frimærke med hør. Selve hospitalet beså vi med stor interesse, da det vides med sikkerhed at Georg Andreas Apel og hustru levede deres sidste år i denne bygning, som var en stiftelse, hvor godsets gamle kunne få ophold. De fik fri bolig samt et mindre kontant beløb.

Køng Hospital

På vores vandring i Køng by, beså vi også Spindeskolen før vi satte kursen mod Køng Kirke, hvor flere af vores Apel-aner er blev døbt, gift og begravet. Det var fantastisk at få mulighed for at bestige kirketårnet, og nyde udsigten udover vores forfædres omegn.

Køng Kirke

Hjemvendt til gårdspladsen foran Gl. Øbjerggaard skulle den medbragte frokost fortæres. At sidde i det grønne, midt i Køng, og spise frokost med fjerne slægtninge - det kan ikke blive mere historisk!

Frokost 2006

Undervejs i frokosten skulle alle deltagende besøge det ophængte fælles stamtræ og med farver og symboler finde deres placering og sammenhæng. Morsomt var det, at se at nogle måtte tegne flere symboler, da fortiden bød på Apel, der har giftet sig med Apel.

Stamtræ ved frokost 2006

Efter frokosten kørte vi alle i biler mod Vintersbølle og til et kært gensyn med Maren Apels Beværterhus i skoven. Her blev vi budt velkommen som i gamle dage, af en Apel i forklæde.

Velkomst ved Beværterhuset 2006

Derefter var der kaffe og kage - og snakken gik på kryds og tværs af alle slægtsgrene. Det viste sig, at der var flere der var interesseret i at bidrage til slægtsdatabasen.

Kaffebordet 2006

Dagens sidste højdepunkt var afsyngningen af en sang digtet af Carsten Warming til lejligheden (se materiale 2006 neders på siden). Derefter tog nogle en spadseretur ned til vandet og langs Blegen, mens andre snakkede videre, fandt nye relationer, opfriskede gamle minder med mere.

Stemningsbillede

Apel på stribe

Denne dag med et fantastisk vejr blev en dag vi alle vil huske. Og arrangørerne tog afsked med hinanden med et: "Vi gjor' det!" Dertil fornyet energi til et Apel-træf 2007.

Materiale fra 2006

Billeder 2006 - Ovenstående billeder er taget af Anne-Lise Apel Rasmussen.

Apel-træf 2006 - folder
- af Anne-Marie Jacobsen og Birgitte Apel Jacobsen.
Indhold: Program, Afskrift af lejekontrakt for et hus for Georg Andreas Apel, Apel sangen 2006 og anden information.